náhrobek Josefa Ošmery

V centrální části hřbitova situovaný litinový náhrobek zdobí hrobku Josefa Ošmery mající podobu skalky vymezené lomovými kameny s mírně vyvýšenou vydlážděnou střední částí. Po stranách centrální vydlážděné plochy přístupné kamennými schodišťovými stupni jsou na nízkých podstamentech umístěny bronzové dekorativní artefakty symbolizující nádobu s řeckým ohněm a trnovou korunu. Dominantu náhrobku tvoří sousoší od Františka Bílka znázorňující setkání Krista s Martou. Litinové sousoší na nízké obdélné podnoži je umístěno na kamenném hranolovém hladkém soklu ukončeném jednoduchou římsou. Postava Mistra v životní velikosti je oděna ve volně zřasený splývavý šat s pláštěm přehozeným přes pravé rameno. Mírně předpažená pravice směřuje dlaní k zemi, pokrčená levice spočívá na hrudi. Vzpřímená a mírně zakloněná hlava vzhlíží vzhůru k nebi. Postava ženy stojící po pravici Krista je podaná v tříčtvrtečním profilu a oděna v lehce zřasený dlouhý šat s rouškou na hlavě. Obě ruce jsou pokrčeny a mírně zdviženy před tělem. Hlava je lehce zakloněna a vzhlíží ke Kristově tváři.