kříž

Žulový kříž je situovaný za obcí na křižovatce Lípa –Dobrohostov - Kochánov mezi dvojicí starých vzrostlých líp. Kříž latinského typu stojí na čtvercovém, směrem nahoru se zužujícím, profilovaném zaobleném soklu zakončeném oblounem. Na něm je umístěna čtvercová deska s profilovaným výžlabkem a oblounem. Zadní strana desky je rovná s vtesaným letopočtem 1773. Z desky vyrůstá 220 cm vysoký kříž s patkou. Ramena kříže mají jetelová zakončení. Na čelní severovýchodní straně kříže, směrem k obci, jsou na příčném břevnu patrné dva nad sebou umístěné otvory. Svislé břevno s příčným a patka kříže s podstavcem jsou spojeny vždy na dvou místech železnou kramlí. Na kříži byl zavěšen v dřevěném rámu se stříškou obrázek P. Marie s děťátkem, který je nyní umístěn na jedné z lip.