kašna

Na náměstí situované bohatě členěné monumentální barokní sousoší dodatečně doplněné o žulovou polygonální nádrž kašny představuje typ světecké statue na dynamicky tvarovaném několika etážovém soklu. Jádrem objektu je odstupňovaný dvou etážový trojboký podstavec zdobený reliéfy na plochách stěn a volutovými křídly na okosených rozích soklových etáží. Na dolní etáži soklu znázorňují jednotlivé reliéfy v podobě obrazových rámů na čelní straně Pannu Marii Svatohorskou, dále smrt svatého Františka Xaverského a svatého Jiří bojujícího s drakem. Vyložená profilovaná římsa jen nad reliéfy obloukově vypjatá. Nad jednotlivými volutami jsou na římse umístěny celkem tři sochy světců. Trojice soch představuje sv. Jana Křtitele oděného ve velbloudí srst a s malým beránkem v náručí, dále sv. Josefa s malým Ježíškem a sv. Prokopa s postavičkou malého ďáblíka u nohou. Na horní etáži soklu se pak nacházejí reliéfně zpracované výjevy ze života a mučednické smrti svatého Jana Nepomuckého – konkrétně zpověď královny Žofie, která se stala podle legendy příčinou zatčení a mučení světce, dále scénu s mučením sv. Jana a scénu se svržením světce z Karlova mostu v Praze, jež se stal místem jeho mučednické smrti. Vrcholová socha sv. Jana Nepomuckého v životní velikosti je oděna v klasické kanovnické roucho s biretem na hlavě a držící kříž s mrtvým tělem Krista v rukou. Kónicky tvarovaný polygonální podstavec umístěný na profilované vyložené římse zdobí z čelní strany pětice reliéfně vyvedených hvězd. U paty vrcholového podstavce mučedníka spočívá trojice andílků, kteří si významně kladou prst na ústa a poukazují tak na světcovo zachování zpovědního tajemství. Centrální trojboký odstupňovaný sloupu se sochami světců obklopuje polygonální obruba novější kašny, na níž byla ještě umístěna trojice stojících andělů-efébů s kartušemi, v nichž se původně nacházely malované votivní nápisy. Celé monumentální dílo je přístupné po dvou kamenných schodech.