Pekelská štola

Pekelská štola (Pekelná štola, Höllen Stollen, Milchkeller Stolln) se nachází 1 km na SV od Stříbrných Hor, na úpatí strmé stráně severně od Dolního Dvora. Historie není přesně známa, nejstarší dobývka pochází ze 17. století. Pracovalo se zde ještě v 19. století, v roce 1897 byla její (vyzmáhaná) délka udávána na 72 m. Štola byla zkoumána ještě v době II. světové války a v roce 1953-1955 zde proběhl geologický průzkum. V současnosti se jedná o největší historické důlní dílo na Vysočině s celkovou délkou chodeb 527 m. Má ještě jedno patro zcela zatopené vodou. Vchod do štoly leží za soukromým objektem a je uzavřen stejně jako asi 50 m hluboká šachta vysoko ve svahu na kraji lesa. Ve štole se nachází krápníky a ledvinité útvary schwertmannitu a podobných, špatně krystalických oxohydroxidů železa. V okolí již mimo památku se nacházejí další stopy po dolování a zpracování drahých kovů – ve svahu v lese nad ústím Pekelské štoly se na ploše asi 1 ha nachází pěkně zachované důlní pole – soustava mělčích i hlubokých jam o délce 570 m až ke Krailově šachtě, další jámy se nachází ve směru na východ. V údolí pod Pekelskou štolou nedaleko Dolního Dvora jsou pod povrchem nivy ukryty pozůstatky původně rozsáhlého struskoviště blízké tavírny a v nivě potoka směrem ke Stříbrným Horám byla nalezena řada kamenů z rudních mlýnů. Stávala zde pravděpodobně úpravna. Tyto prostorové souvislosti umožňují předpokládat počátky štoly již ve středověku.