sousoší Nejsvětější Trojice

V centru obce Adamov, na křižovatce ulic Dělnická a Na Štole, před domem čp. 43, mezi dvěma listnatými stromy je umístěno barokní kamenné sousoší sv. Trojice od neznámého autora, datované rokem 1770. Architektura sousoší se skládá ze šesti samostatně tesaných dílů, vzájemně spojených železnými trny a maltou. Osazena je třemi sochami – sv.Floriána, sv.Víta a Pannou Marií (Immaculatou), ve vrcholu obrázkem na smaltovaném plechu, železnou svatozáří a holubicí. Kolem sousoší je umístěna kamenná balustrádová ohrádka, na jejímž sloupku vytesaná datace 1823 udává první známou úpravu sousoší. Výška celého sousoší až po paprsčitou svatozář je cca 7 m. Půdorysný rozměr ohrádky je 3,07 x 2,02 m, výška 1,07 m. Architektura je vytesána z šedého granitu s černými zrny, sochy jsou vytesány z bělošedého organodetritického (tzv. mušlového) vápence.