mezní kámen

Gotický mezní kámen stával při silnici Havl.Brod-Přibyslav, na levé straně v příkopě proti Stříbrnému Dvoru, v současnosti je deponován na dvoře muzea Vysočiny. Kámen je obdélného tvaru, cca 150 cm vysoký a 80 cm široký, obrouben širokým okrajem na třech stranách. Na kameni je vytesán výrazný latinský kříž až 7 cm vypuklý. Horní ramena kříže jsou pravoúhlá, dolní je pak rozšířeno na způsob půlměsíce. Pod pravým příčným břevnem se nachází rytý opeřený šíp s hrotem směřujícím vzhůru, po levým je pak vyobrazena sekera s toporem. Materiál: žula Po restaurování v únoru 1992 byl přenesen do dvora muzea Vysočiny (dům č.p. 19). Osazen je na severní straně na kovové konstrukci. viz restaurátorská zpráva.