usedlost

rok 2019 - v roce 2019 byla zrušena památková ochrana budov (obytný dům s kovárnou a hospodářsko učástí). Památková ochrana zůstala pouze na pozemku st.parc.č. 14, k.ú. Senožaty u Bechyně. Nachází se na severním okraji návsi Senožat, západně od komunikace Bachyně – Opařany. Od komunikace je oddělen nízkým dřevěným plotem, Obytné stavení orientováno podélně s komunikací. Vstup z malého dvorku patřícího k sousednímu č.p. 9, které je v majetku stejných vlastníků. K obytnému stavení přistavěn v prostoru předzahrádky mezi obytným stavením a komunikací drobný objekt sloužící dříve údajně jako konírna. Kovárna navazuje na severní straně na obytné stavení. V severní části hospodářský objekt zalomeného tvaru - stodola a chlévy, mezi ním a kovárnou zarostlý dvůr.