socha sv. Jana Nepomuckého

Socha sv. Jana Nepomuckého stojí na návsi v mírně vyvýšené zahrádce, ohraničené betonovými a kamennými hranoly, a je orientovaná směrem k východu – ke vstupu do areálu kláštera. Postament sochy stojí na kamenné podestě čtvercového půdorysu s jednoduchou římsou. Sokl postamentu je nízký, tělo tvoří vysoký hranol čtvercového průřezu. Jeho zadní a boční strany jsou zdobeny jednoduchou obdélnou výplní v mírné vpadlině. Všechny tři výplně jsou plasticky diamantovány. Průčelní plocha těla postamentu je zdobena výplní rýsovanou jednoduchým žlábkem a tvarovanou do obdélníka s půloblouky na kratších stranách. V této výplni je vysekaný nápis: F. S. NAR. /P.F. /MDCC/ XI/ 17ii/. Nad nápisem novodobý nebo obnovený malovaný nápis CM † AF. Znak kříže má ve vrcholu malovanou šesticípou hvězdu. Výrazně vodorovně vyložená a profilovaná římsa postamentu má průčelní nároží zkosená. Na postamentu spočívá kamenný oblak kupovitého tvaru, na němž je zpředu 5 reliéfních šesticípých hvězd. Na oblaku stojí mírně esovitě prohnutá figura sv. Jana Nepomuckého v kanovnickém oděvu a biretu s hlavou pootočenou doleva dolů. V rukou světce je krucifix – levicí drží spodní část kůlu a pravicí střední část. Kolem je kovový kruh svatozáře s hvězdami. Kupovitý útvar pod nohami světce může též imitovat tekoucí vodu jako odkaz na nepomucenskou legendu. Celková výška cca. 410 cm.