křížový kámen

Kámen se nachází uprostřed vsi na pravé straně Zhořského potoka u domu čp. 48. Původně stával cca o 5 m severněji, otočený směrem k potoku a více zasazený do země, ale v červnu 2001 byl při výstavbě tarasu u lávky přemístěn a otočen. Kámen je obdélného tvaru o velikosti přibližně 100 x 50 x 20 cm, horní rohy jsou mírně zaoblené. Přes celou přední plochu je reliéfně vyobrazen maltézský kříž nasazený na žerdi vyrůstající z Golgoty. Zadní strana je hladká. Poznámka: Přibližně 50-70 m severovýchodním směrem se na stejné parcele u transformátoru nacházel ještě druhý obdobný kámen (ÚSKP 7-4796). Podle pověsti měli oba ukazovat místa postavení francouzských vojáků, kteří se kolem roku 1866 zastřelili při souboji o dívku. Tento druhý kámen ale zmizel v 70. letech 20. století při terénních úpravách. Dle sdělení místních obyvatel se má stále nacházet na původním místě u transformátoru, ale je zcela zahrnutý ve svahu a jeho památková ochrana byla zrušena v roce 1983. Třetí kámen v obci se nachází ve svahu u silnice za svodidly. Jedná se o památkově nechráněný přírodní beztvarý kámen, na jehož plochu vyryl v 60. letech místní chlapec jetelový kříž na památku svého bratra, který se utopil.