kaplička

Drobná přízemní kaplička je situována při silnici Jemnice-Budeč v místě někdejší křižovatky s cestou na Louku na dohled od hrobky rodu Pallavicini. V těsné blízkosti stavby se nachází vzrostlá památná lípa, vysazená zřejmě v době vzniku kapličky. Drobná barokní architektura obdélného půdorysu je orientovaná sever-jih se vstupem z jihu. Vstupní otvor přeložený stlačeným segmentem a uzavřený otevíratelnou mříží ukrývá drobný prostor akorát na jednu osobu. Stavba je z čelní a částečně i z bočních stran plasticky členěna, zadní strana je prostá s pozůstatkem soklové linky. Vstupní otvor lemuje dvojice pilastrů doplněných kordonovou a korunní římsou přecházející i na boční stěny. Bohatě profilovaná korunní římsa nese ořímsovaný trojúhelný štít prolomený eliptickou nikou. Sedlová střecha s drobnou atikou je kryta bobrovkou. Interiér zastropuje pruská výrazně převýšená klenba, představující patrně mladší úpravu stropu. V severní zdi se projevuje lehce zapuštěná čtvercová plocha coby prostor pro nástěnnou tematiku či obraz. Pod ní je zděné klekátko s chybějící spodní i svrchní deskou. Boční stěny jsou obdobně pojednány zapuštěnými plochami pro tematické malby.