usedlost

Usedlost čp. 67 se nachází na jihozápadním okraji vsi a je krajním stavením ve volné řadě statků, tvořící západní linii výstavby Hvožďan. Usedlost se svým průčelím obrací zhruba na východ do volné louky. V pravou část průčelí zabírá štít obytného stavení, levou štít nedostavěného výměnku. Mezi nimi se nachází ohradní zeď s bránou a brankou. Před obytným stavením je předzahrádka, která však není zahrnuta do památkové ochrany. Na něj dále do dvora navazuje maštal, k níž kolmo přiléhala kratší stodola, ze které dnes zbyly jen pozůstatky ohradních zdí. Její dvorní ohradní zeď se zachovala v celém svém průběhu i s vraty. S touto zdí lícuje ohradní zeď s branou na zahradu. K ní je kolmo situována zástavba jižní hranice dvora – stodola, chlévy a kolna, které se nacházejí pod jednou střechou. Šikmo před kolnou, odsunut do prostoru dvora tak, že nezastiňuje štít kolny, stojí již zmiňovaný nedostavěný výměnek.