venkovská usedlost

Zemědělská usedlost čp.6 v Němčicích, okres Prachatice, je situována v exponovaném místě při silnici Č.Budějovice – Prachatice, do níž je obrácená svými štítovými stranami s branou a brankou vystavěnými ve stylu vesnického pozdního baroka. Je založena v mírném svahu se spádem k severu. Areál sestává z obytného domu, chléva, sýpky, ohradní zdi s bránou a brankou a dvora. Původní rozsah usedlosti byl původně větší, část dvora se stodolou a následnou zahradou připadl jinému vlastníku a stodola byla zbourána. Současný areál je ohrazen dřevěnými ploty. Usedlost reprezentuje typickou jihočeskou vesnickou usedlost, která si zachovala svůj charakter a vysokou památkovou hodnotu jak v průčelích, ale zvláště ve vzácně dochované vnitřní dispozici a v jednotlivých detailech lidového stavitelství: Obytný dům s dřevěnými trámovými stropy a klenbami, se zajímavě a ojediněle řešenou klenutou vstupní síní s otevřeným schodištěm do sklepů, v čele zachovaná černá kuchyně, jizba na jedné a komora na druhé straně; navazující klenuté chlévy; protilehlý patrový špýchar, který s domem svírá ohradní zeď s bránou a brankou. Stáří usedlosti dokládají i datace na průčelí obytného domu 1856 a na podstupnici kamenného schodiště s datem 1789.