usedlost

Areál usedlosti čp. 42 je situován na severozápadním okraji obce u příjezdové komunikace od Ševětína. Štítově orientovaná přízemní usedlost na půdorysu L s kratší stranou na severu je orientována ve směru jih – sever kolmo ke komunikaci. Usedlost sestává z obytného stavení s navazujícím chlévem, kolnou, stodolou, dvorem a předzahrádkou. Usedlost je převážně z cihelného zdiva, pouze v některých částech usedlosti je částečně použito kamenné zdivo. Střecha usedlosti je sedlová s přesahem na východní dvorní straně nad zápražím, kryta starou sešlou betonovou krytinou. Komín, situovaný na západní straně střechy, je zřícený. Na stabilním katastru není tato usedlost zachycena, lze proto předpokládat, že její vznik souhlasí s letopočtem 1849, uvedeným na štítu.