kovárna

Bývalá kovárna se nachází v centru města, přes ulici naproti areálu farního kostela sv. Václava. Kdysi stávala v blízkosti zaniklé Horské brány, zbořené kolem poloviny 19. století. Jedná se o přízemní, nad obdélným půdorysem vystavěnou, volně v uliční zástavbě stojící budovu se štítovým průčelím orientovaným do ulice. Štít, vyzděný po požáru roku 1866, byl původně dřevěný. V jeho dolní polovině jsou prolomeny dva obdélné okenní otvory. Okna jsou dřevěná, členěná do tří polí. Ve vrcholu štítu, na jeho ose, je prolomeno malé kruhové okénko. Vlastní, do hloubky půdorysu ustoupené průčelní stěně s vjezdovými vraty a větším šířkově obdélným oknem je představen třemi sloupy vytvořený podjezd. Západní podélná boční stěna je prostá jakéhokoliv členění. Protější východní boční stěna je prolomena dvěma většími šířkově obdélnými okny. V zadním jižním štítovém průčelí je opět jedno šířkově obdélné okno. Všechna tato zmíněná šířkově obdélná okna mají železný, rastrově členěný rám. Kovárnu zastřešuje vysoká sedlová střecha, pokrytá eternitovými šablonami.