Pardubice

Historického jádro Pardubic, vyhlášené roku 1964 městskou památkovou rezervací, představuje jedno z nejvýznamnějších sídel pozdní gotiky a renesance Pardubického kraje. Zahrnuje nevelké pravidelně založené město poblíž soutoku Labe a Chrudimky, v rozsahu původních hradeb, a navazující areál pozdně gotického hradu, přestavěného na renesanční zámek, včetně bastionového opevnění s prostorem bývalých vodních příkopů. Panoramatu města dominuje věž Zelené brány s unikátní vysokou stupňovitou siluetou raně renesanční střechy a kostel sv. Bartoloměje z let 1507–14, stavěný zřejmě jako pohřební kostel Pernštejnů. Obdélné náměstí a hlavní ulice jsou formovány převážně dvoupatrovými domy, na jejichž průčelích se dochovaly stopy rané etapy výstavby s kamennými okenními ostěními a záclonovými nikami s figurálními malbami a také obloučkové štíty a terakotová ostění z renesanční etapy. Významnou barokní stopou je sousoší morového sloupu z let 1698– 1777 nebo reliéfní štuková výzdoba domu U Jonáše.