Litomyšl

Nepravidelné podélné tržiště velmi staré sídelní lokality u řeky Loučné, při tzv. Trstěnické stezce, se vyvinulo v dnešní náměstí s dominantou radniční věže, vymezené souvislou zástavbou patrových, převážně renesančních a barokních domů s podloubím. Zaujme mezi nimi mj. unikátní průčelí domu „U rytířů“, patřícího zřejmě kdysi kamenickému mistru Blažkovi. V siluetě náměstí se i po klasicistní přestavbě místy prosazují dynamické barokní štíty J. Béby. V působivém městském panoramatu vyniká vrcholně renesanční arkádový zámek z let 1568–1581 s originální sgrafitovou výzdobou a siluetou složitých štítů, který je od roku 1999 zařazen na Seznamu světového dědictví UNESCO. Nesmíme opomenout ani barokní piaristickou kolej s kostelem Nalezení sv. Kříže z let 1716–1730 či původně gotický kostel Povýšení sv. Kříže.