Moravská Třebová

Toto vrchnostenské opevněné rezidenční město vybudované za Boskoviců a Žerotínů bylo navíc až do konce třicetileté války jedním z nejdůležitějších mocenských center na česko-moravském pomezí. Centrum s pravidelnou strukturou domovních bloků kolem čtvercového náměstí, jemuž dominuje radniční věž, je svázáno s areálem renesančního arkádového zámku. Z této doby se zachoval bohatý soubor domů, s ojediněle zachovanými interiéry a reprezentativními klenutými a malovanými síněmi, z nichž vyniká zejména budova radnice. Umělecky významnými památkami jsou i barokní děkanský kostel s loretánskou kaplí s početnou sochařskou a malířskou výzdobou, renesanční latinská škola s mravoučnými nápisy nebo morový sloup na náměstí.