Malé Chrášťany

Obec Malé Chrášťany představuje celistvě dochovanou vesnici středověkého původu, ležící v širším prostoru Českobudějovické pánve asi 10 km západně od Hluboké nad Vltavou. Obraz zdejšího přírodního prostředí neodmyslitelně dotváří vodní plochy. Půdorys obce nevelké rozlohy je určován řadou usedlostí situovaných při západní straně návesního prostoru se zděnou kaplí sv. Jana Nepomuckého. Ostatní strany veřejného prostoru jsou volněji vymezeny drobnější domkářskou zástavbou a kovárnou. Mimořádně významný soubor zdejších usedlostí blatského typu tvoří především zděné tavby dochované v podobě typické pro oblast hlubockých blat 19. století. Usedlosti jsou charakteristické svým dvouštítovým průčelím s branou a brankou situovanou uprostřed. V zadní části je prostor hospodářského dvora uzavírán stodolou. Průčelí staveb i bran jsou opatřena náročnou štukovou výzdobou, uplatňující se v nebývalé míře i na náročně tvarovaných štítech oddělených od přízemí výraznou římsou. Mezi oblíbené motivy zvonovitých štítů ukončených ve tvaru oslího hřbetu náleží slepá balustráda, zavěšené voluty i trojúhelník s božím okem. Vedle zděných staveb jsou doloženy ojediněle dochované dřevěné konstrukce náležející ke starší vrstvě zástavby a zachycené ještě mapou stabilního katastru roku 1827. Tyto konstrukce byly později zpravidla obezděny a jsou součástí dochovaných staveb.