Mazelov

Obec Mazelov je vrcholně středověkého původu s nejstarší zmínkou v roce 1396. Najdeme ji v mírně zvlněné zemědělské krajině na severozápadním okraji Třeboňské rybniční pánve. Zástavba je soustředěna okolo lichoběžníkové návsi. Několik objektů na severní, západní a jižní straně ve druhé a třetí třetině 19. století) ustoupily z linie návesní fronty směrem vzhůru. Ve vsi poměrně dlouho, až do první třetiny 19. století, převládala dřevěná zástavba. Podél přístupových cest v průběhu 2. poloviny 19. a 1. poloviny 20. století se rozvíjela chalupnická a domkářská zástavba. Zástavbu vesnice tvoří převážně trojboké usedlosti ve dvouštítovém uspořádání se segmentově sklenutými bránami a velkými stodolami na humnech. Vesnice nebyla ve zvýšené míře poškozena novostavbami ani modernizacemi a uchovala si celkově poměrně příznivý vzhled.