Vlastiboř

Vlastiboř leží na severním okraji Soběslavsko – Veselských blat. První zmínka o vsi je z poloviny 14. století. Obec byla původně tvořena dvěma částmi, rozdělenými Bechyňským potokem. Dnes je zástavba rozptýlená, tvořená jednotlivými usedlostmi s náznakem původní návsi. Ve vsi se zachoval ucelený soubor lidové architektury z 19. století, z velké části dílo místního významného zednického mistra Martina Patáka, jehož tvorba je vidět i v mnoha okolních obcí. Významná je velmi bohatá plastická výzdoba štítů a celých průčelí, s typickými prvky jako srdíčky, monstrancemi, obloučkovým lemováním okrajů štítu a symetrickým řešením průčelí, i s iluzivním napodobením dalších vrat v ohradní zdi. Centrum obce je málo zasaženo přestavbami. Z původní dřevěné zástavby zde zbylo několik roubených stodol.