Stráž

Stráž u Domažlic je ves ulicového typu založená v úpatí vrchu Vavřineček. Severní strana obce je výrazně svažitá a jižně od vsi se nachází mírně zvrstvený terén Všerubského průsmyku. Převážná část historické zástavby je soustředěna podél hlavní osy mezi kaplí sv. Vavřince a návesním rybníkem umístěným v západní části. V mladším období, zejména v průběhu minulého století, došlo k rozšíření vsi západním směrem podél dvou vývojových os a východním směrem podél původní příjezdové cesty od Domažlic. Do území PZ Stráž je zahrnuta rovněž mladší a novodobá zástavba soustředěná v západní polovině chráněného území. Obec Stráž je jednou z 11 chodských vsí, u kterých je dosud ve větší míře zastoupen tradiční stavební fond. Půdorysná stopa obce Stráž, která je poprvé v písemných pramenech zmiňována až v 16. století, je ovlivněna procházející komunikací. Kolem ní je také soustředěna zástavba rozsáhlejších dvorů a drobných zemědělských usedlostí. Rozlehlé statky více či méně dotčené adaptacemi jsou situovány především ve východní polovině intravilánu vsi, zatímco pro druhou část obce je charakteristická skupina menších usedlostí. Zde je také umístěna většina dochovaných roubených objektů. Stávající stavební fond lze z pohledu památkové péče rozdělit na západní, východní a severozápadní část. V západní části návsi se nacházejí nejhodnotnější usedlosti. Část východní je charakterizována hmotově tradičními objekty, v řadě případů však narušenými nevhodnými druhotnými úpravami stavebních hmot a vnějšího pláště. Mezi těmito lze jmenovat především přístavby, předimenzované vikýře, nevhodnou střešní krytinu a výplně otvorů. Severozápadní část postrádá kulturně historické hodnoty, neboť se zde nacházejí především novostavby z 80. let minulého století až současnosti. Do území památkové zóny byly zahrnuty z důvodu ochrany dálkových pohledů a vazby historického jádra na přírodně krajinné zázemí.