Debrník

Obec Debrník leží cca 6 km západně od centra města Soběslav v částečně zalesněném okraji jihozápadní části Táborské vrchoviny. Urbanisticky se jedná o obec středověkého založení s pravidelnou obdélnou návsí v mírném svahu. Na návsi jsou usedlosti řazeny v přísné pravidelnosti, pravidelnost je narušena na jihozápadní straně, kde se nalézá skupina vějířovitě řazených usedlostí. Tento vějíř usedlostí ustupuje za jižní linii návesní fronty, na rozšířené ploše návsi vymezené tímto vějířem je soustředěna drobnější výstavba. Pravidelná parcelace napovídá vrcholně středověké reorganizaci vesnice, z archivních pramenů můžeme zasadit vznik ustupujícího vějíře usedlostí až do 2. poloviny 18. století. Usedlosti jsou převážně střední velikosti, většinou třístranné, domy jsou přízemní s klasickou dispozicí, v exteriéru se setkáme s řadou dekorativně řešených průčelí z konce 19. století náležících do blatského typu lidové architektury.