Kelč

Kelč vznikla na křižovatce obchodních cest spojující Podunají s Poodřím a Baltským mořem. Starší osídlení tvořené zástavbou kolem farního kostela sv. Petra a Pavla se nachází v části Staré Město Kelč. Nové město Kelč bylo založeno na vyvýšeném místě severozápadně od Starého města olomouckým biskupem Brunem jako důležité centrum církevní i světské správy regionu. MPZ Kelč zahrnuje jádro Nového města, nepravidelné obdélné náměstí rozšířené o prostor před zámkem, areál renesančního zámku s krajinářským parkem a blízký kostel sv. Kateřiny. Úzký protáhlý tvar náměstí byl ovlivněn jeho utvářením kolem významné obchodní tepny. Východní straně náměstí dominuje městská radnice č.p. 5 s mansardovou střechou a fasádou z počátku 19. století. Jižní frontu náměstí tvoří přízemní měšťanské domy navazující na patrové domy zástavby prostoru před zámkem. Severní stranu náměstí formuje patrová historická zástavba. V prostoru před zámkem je osově umístěná socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1706. Významnou památkou MPZ Kelč je jednolodní orientovaný barokně upravený kostel sv. Kateřiny s prokázaným středověkým původem. Nové město je postaveno na vyvýšeném místě v krajině a k jeho významným hodnotám patří i silueta města především při pohledu ze směru jižního, kterou tvoří historická zástavba s dominantami, farním kostelem sv. Petra a Pavla a renesančním zámkem s hranolovou věží.