Pojedy - vesnická památková zóna

Menší sídelní útvar návesního typu, položený v mírně zvlněné krajině Polabí. Vesnice s pravidelnou, téměř čtvercovou návsí, po jejímž západním okraji prochází komunikace, je středověkého původu. Poprvé se připomíná roku 1323 spolu s dvorem, který se v podstatně mladší podobě dochoval při jejím severním okraji do dnešních dní (klasicistní a eklektické stavby). Obec si uchovala původní nenarušenou skladbu zástavby tvořené přízemními roubenými stavbami z konce 18. a počátku 19. století a zděnými domy z přelomu 19. a 20. století, z nichž některé mají starší roubená jádra. Působivý interiér návsi dotváří centrálně umístěná budovy kovárny z konce 18. století, v její blízkostí stojící zvonička a kamenný kříž z 19. století.Vesnice Pojedy je z urbanistického i architektonického hlediska velmi hodnotným sídlem s vysokou památkovou hodnotou.