Vitín

Vesnice Vitín leží v rovinatém terénu při hlavní silnici z Tábora do Českých Budějovic. První přímá zmínka o vsi se datuje až k roku 1541. Jádro obce má pravidelnou strukturu usedlostí s lánovými pruhy. Usedlosti jsou řazeny kolem zhruba obdélné návsi. Kovárna, kaple a několik chalup je situováno v návesním prostoru podél komunikace. Vrcholně středověký původ vesnice prozrazuje zejména půdorysné schéma, kdy je zástavba soustředěna okolo protáhlé obdélníkové až ulicovité návsi velkými usedlostmi. V průběhu druhé poloviny 20. století bylo jádro vsi částečně narušeno modernizacemi a novostavbami nerespektující tradiční půdorys a hmotové uspořádání. Druhotně zástavba ustoupila z uliční fronty směrem do zahrad a v západní části vesnice se tak vyvinula téměř čtvercová náves. Na přelomu 19. a 20. století se zástavba rozšířila i podél ulice směrem na České Budějovice.