Zbudov

Vesnice středověkého původu Zbudov leží v relativně plochém terénu v centrální části rozlehlé pánve Zbudovských Blat. Bezpečný doklad o existenci pochází z 15. století. Obec je soustředěna kolem mírně svažité zhruba čtvercové návsi, která byla původně lemována usedlostmi jen ze tří stran. Nejníže položená a nejvíce vlhká jižní strana byla nejspíše zastavěna až druhotně podélně orientovanými usedlostmi. Ve vnitřním prostoru návsi stojí kovárna se zvoničkou. V pozdější době se zástavba rozšířila také o menší usedlosti a chalupy. Vnější obraz obce je z velké části dílem přestavby po požáru roku 1842, kdy vznikala řada bohatě zdobených štítů mimořádné hodnoty. Charakteristickým výzdobným prvkem jsou „zavěšené“ voluty. Stupeň zachování tradiční zástavby usedlostí je relativně vysoký. Ve Zbudově se dochovalo několik velmi hodnotných památek zděné lidové architektury a řada z nich patří k těm nejvýznamnějším v širokém okolí.