Lutová

Ves Lutová leží ca 10 km na východ od Třeboně, v mírně zvlněné krajině jihovýchodní části Třeboňské pánve. Existence vsi Lutová je písemně doložena od roku 1349, byl zde rožmberský dvůr a možná i tvrz, která ovšem není doložena. Trojboké usedlosti se štítovou orientací jsou postaveny kolem protáhlé návsi běžící směrem JZ-SV. Střední část návsi v 19. století zabíraly tři rybníky, do současnosti se dochoval největší rybník na jihozápadě, u něj stojí výklenková kaplička sv. Jana Nepomuckého. Na návrší severozápadně od návsi stojí původně gotický kostel Všech Svatých, který tvoří pohledovou dominantu obce. Poblíž kostela je situovaná fara. Zděná zástavba obce pochází přelomu 19. a 20. století, po velkém požáru v roce 1875, s dobou přestavby souvisí i její prostý a málo zdobený výraz. Štíty obytných stavení i hospodářských objektů jsou hladké trojúhelné, vjezdové brány většinou segmentově klenuté, štukové prvky na fasádách se omezují na šambrány a případně nárožní bosáže.