Žíteč

Ves Žíteč leží ca 10 km na východ od Třeboně, v mírně zvlněné krajině jihovýchodní části Třeboňské pánve. Existence vsi Žíteč je písemně doložena od roku 1378, okolnosti vzniku vsi neznáme. Dosud je čitelná půdorysná struktura středověkého založení s velkoryse prostornou obdélnou návsí s hlavní osou ve směru V – Z, se soustavou čtyř rybníků v prostoru návsi. Kolem návsi jsou spíše volněji řazeny usedlosti, většinou třístranné štítově orientované, ale nejdeme zde i čtyřstranné usedlosti. Pod hrází horního rybníka se nachází drobná obdélná kaplička s věžičkou v hřebeni střechy. Stavební fond je tvořen v celém rozsahu zděnými stavbami, které pocházejí z konce 19. a začátku 20. století. Tomu odpovídá jejich střízlivý vzhled s jednoduchými trojúhelnými štíty a hladkými fasádami, členěnými pouze štukovými rámy. Novodobé stavby se nacházejí převážně v navazující severovýchodní části obce, a tak zůstalo panorama rozlehlé jihočeské návsi téměř neporušené.