Vitějovice

Obec Vitějovice leží v šumavském podhůří, severovýchodně od Prachatic. Poprvé je ves zmiňována až roku 1283, kdy ves a nad ní ležící hrad získal od krále Václava II. Jan z Michalovic. Většina nejstarších usedlostí vesnice je situována kolem trojúhelné návsi, která se svažuje východním směrem dolů k Zlatému potoku. Postupně se zástavba rozrostla jižním a hlavně jihovýchodním směrem za Zlatý potok, kde hlavně v průběhu 19. a první poloviny 20. století vznikla domkářská část. Na jižním okraji historické zástavby je tvrziště se zbytky valů. Přibližně ve středu návsi se nachází barokní kostel sv. Markéty, obklopený oválným hřbitovem a ohradní zdí, k níž na severu přiléhá márnice a novodobě postavená obecní pec. Ve vsi se dochovalo několik archaických špýcharových domů, např. čp. 5. Za jednu z nejvýznamnějších památek lze považovat roubenou světnici z areálu usedlosti čp. 4, dendrochronologicky datovanou do roku 1492.