Koječín

Ves Koječín leží 15 km jihovýchodně od Strakonic, západně od zříceniny hradu Helfenburk, která se nachází v lese nad vsí. Koječín byl založen spolu s okolními vesnicemi královnou Eliškou Přemyslovnou v roce 1315. Půdorys vesnice je nepravidelný, kolem křižovatky cest vznikla lichoběžníková náves obklopená ze všech stran usedlostmi a chalupami. Zástavba je zděná, jednoduchého klasicistního výrazu, pochází z 2. poloviny 19. století. Na návsi se nachází kaple s hranolovou vížkou. Pozoruhodným prvkem vyčnívajícím z běžného vesnického tvarosloví je v čp. 9 druhotně osazený pozdně gotický pravoúhlý portálek pocházející z hradu Helfenburk. Vzhledem k utlumení výstavby v 2. polovině 20. stolení se zachoval malebný ráz této malé vsi.