Bechyňská Smoleč

Běchyňská Smoleč se nachází ca 6 km východně od Bechyně, 14 km jihozápadně od Tábora. Vesnice je příkladem středověkého kolonizačního sídla, dodnes obklopeného prstencem lesů. První zmínka pochází až z roku 1511. Nejstarší zástavba je soustředěna po severní a jižní straně návsi, na mírně vyvýšených terasách nad potokem, který napájí návesní rybník. Druhotně vznikla drobnější zástavba jižně od rybníka. Stavební fond obce tvoří v celém rozsahu zděné stavby, převažují třístranné usedlosti štítově orientované s klenutými branami a křídlovými štíty. Průčelí jsou pokryta štukovou výzdobou, charakteristickým motivem jsou pravoúhle zalamované voluty, pilastry a drobnější motivy. Ze starší stavební etapy je zachován srub v kožichu v obytném stavení čp. 10.