Vysoká

Většinu zástavby tvoří převážně drobné chalupnické usedlosti. Jejich dispozice, zachycená mapou stabilního katastru byla rozmanitá: usedlosti hákové (dvojboké), trojboké, trojstranné a jedna párová. Na severní straně vsi vykazují usedlosti čp. 2 – 11 shodný půdorys a velikost. Jedná se usedlosti vysazené panstvím Litomyšl a lze předpokládat, že byly vyměřeny a postaveny jako typové objekty. Usedlosti chalupníků po obou stranách zástavby byly vysazeny se štítovou orientací domů v tzv. hákové dispozici - jednalo se o úhlově zalomené stavby, kde na domy bezprostředně kolmo navazuje nutné hospodářské minimum – chlév s přístodůlkem. Historický stavební fond vesnice reprezentuje řada zděných budov pocházejících převážně z devatenáctého století a první poloviny dvacátého století. Zástavba vesnice se dochovala bez negativních stavebních zásahů. Objekt bývalého hostince čp. 1 je od roku 2014 kulturní památkou. V rámci vesnické památkové zóny jde o objekt zásadní hodnoty historické i urbanistické, umocněné vysokou autenticitou dochovaného interiéru v roubeném patře hostince.