Zlatá Koruna

Zlatá Koruna leží cca 6 km od Českého Krumlova směrem na České Budějovice, na rozhraní podhůří Šumavy a Novohradských hor, na údolním nízkém ostrohu obklopeném meandrem řeky Vltavy. Klášter Zlatá Koruna (původně Svatá Koruna) byl založen Přemyslem Otakarem II. roku 1263, klášterní osídlení zde vznikalo při hlavní cestě ke klášteru. Po zrušení kláštera se osídlení stalo roku 1785 vsí a od roku 1848 se již jedná o samostatnou obec. Dalšími dominantami obce je zrušený kostel z doby založení kláštera, středověká sýpka poblíž hlavní klášterní brány a klášterní mlýn. Urbanistickým, architektonickým a kulturním těžištěm sídla je původem gotický klášter s klauzurou a hospodářským areálem. Od konce 19. století se vytvářelo druhé centrum při vlakovém nádraží, asi 1,5 km jižněji. Zlatá Koruna si dodnes uchovala charakter středověkého klášterního sídla, nejen svou strukturou, ale i zasazením do krajiny.