Biskupský dvůr - severní křídlo

Jednopatrová budova úzkého obdélného půdorysu o devíti osách, východní průčelí se díky umístění ve svažitém terénu jeví jako dvoupatrové. Fasáda je členěna kordónovou a vyloženou neprofilovanou korunní římsou. Okna v přízemí i v patře jsou pravoúhlá v olištované šambráně ve vrcholu s erbovním štítkem biskupa Pavlovského, a s nadokenní římsou. Sedmou osu tvoří pravoúhlý vchod v šambráně a s návojovou římsou. Vchod je přístupný čtyřmi schody. Východní fasáda má bosovaná nároží a je v přízemí členěna pravoúhlým vchodem (Muzejní 2) a menším pravoúhlým zamřížovaným oknem, v 1. patře je prolomena dvěma okny a v 2. patře rovněž dvěma okny a jednou zaslepenou okenní osou. Šambrány jsou jako na hlavní fasádě. Vyložená korunní římsa nese pultovou střechu, která je nad východním průčelím zvalbená. Krytina pálená dvoudrážková. Na západě je toto křídlo ukončeno dvoupatrový hranolovým schodišťovým útvarem o dvou osách a je na nároží doplněno patrovou arkádou. Schodišťový hranol je přístupný kamenným pozdně renesančním portálem s rozeklaným vrcholem osazeným polepšeným erbem biskupa Stanislava Pavlovského. V patrech po dvou pravoúhlých oknech v šambráně. Schodiště je zaklenuto křížovou klenbou, na západní straně je v interiéru zazděno sdružené okno s kamenným ostěním, na podestě prvního patra je reliéf a portál s erbovním štítkem biskupa Pavlovského a v druhém patře nika s konchou. Schodišťový útvar přiléhá ke gotické hranolové věži o pěti patrech. Věž je v přízemí prolomena lomeně klenutým vchodem v kamenném ostění, v l. a 2. patře po jednom obdélném okénku v kamenném ostění, v ostatních patrech po jednom čtvercovém okně v kamenném ostění. Zvonicové patro je členěno dvojicí oběžných říms, plocha mezi nimi je prolomena dvěma kosočtverci a oválným otvorem, vyložená profilovaná korunní římsa nese stanovou střechu s makovicí ve vrcholu. Střecha je krytá bobrovkou. Věž je nejméně do úrovně třetího patra gotická, na západní straně ponechaná v původním režném cihelném zdivu a v přízemí a v patře prolomená lomeným obloukem. V druhém patře kaple s dvěma poli křížové klenby s žebry klínového profilu nesenými jehlancovými kozolami s římsovými krycími deskami, žebra se protínají v talířových svornících s malovanými znaky olomouckého biskupství a kardinála Františka Ditrichštejna z počátku 17. století, ve výsečích kleneb se dochovaly medailony s nástěnnými malbami s náměty církevních otců a sv. Kateřiny a sv. Antonína Paduánského patrně z let 1505 - 1510.