šachetní budova a těžní věž

Jámová budova větrní jámy je v podstatě kruhovým obezděním těžní věže nad větrací jámou. Obezdění v režném červeném zdivu do výšky přibližně 5m je zakončeno římsou se zubořezem. Vstupní otvor na severní straně je dnes opatřen novými ocelovými dveřmi. Na východní straně je patrná stopa po zazděném okně ve formě zděného parapetu. K jihovýchodní straně jámové budovy přiléhá podlouhlá chodba (vyrovnávací komora větrní jámy) v režném červeném zdivu, ve dvou výškových úrovních, s plochou střechou, na podélných stranách je zopakována římsa se zubořezem, stejně jako ve vstupní kratší straně. Vstupní strana byla chodby obnovena přibližně do původní podoby, vyztužena betonovými rohovými sloupky a opatřena vraty. Ocelová příhradová věž je 23m vysoká, vzpěrová, s krytou lanovnicovou plošinou, subtilní konstrukce s kvalitním kovářským detailem. Dodatečně byla opatřena omítaným obezděním do ocelové konstrukce, až pod plošinu lanovnic. Chodba je využívaná, opravená. Na kruhovém obezdění jsou patrné statické poruchy (trhliny), ocelová věž jeví známky koroze.