jámová budova a sdružená těžní věž

Jámová budova s vyšší z obou příhradových vzpěrových těžních věží byla postavena nad ohlubní jámy v r. 1902, kdy byl přestavěn povrch dolu. Druhá, kolmá, nižší věž byla postavena v r. 1916 pro pomocnou jámu. Budova měla původně ocelovou nosnou konstrukci s výplňovým červeným režným zdivem, s průmyslovými okny, jednoduchou halovou dispozici na obdélném půdorysu a nízkou sedlovou střechu. Při změně využití na větrní jámu v 60.letech 20.století byl přistavěn oběh vozů a vyrovnávací komora, okna byla zazděna a režné zdivo omítnuto silnou vrstvou cementové omítky, po vnějším obvodu byl osazen ztužující ocelový prstenec a rohy budovy byly staženy ocelovými rohovými prvky. V jižní stěně je umístěn vstup ocelovými průmyslovými vraty. Těžní věže mají obdobnou konstrukci - ocelové těžní stolice, příhradové vzpěry v betonových patkách, plošiny lanovnic, lanová kola a stříšky nad nimi. Obě stolice byly oplechovány. Řešení hlavního a pomocného provozu stavbou dvou kolmo k sobě orientovaných vzpěrových těžních věží na společném stavebním základu bylo zde v OKR použito poprvé. Později bylo zopakováno na Dolu Louis / Jeremenko ve Vítkovicích. V r. 2013 proběhla obnova jámové budovy (vyčištění interiéru, odstranění přístavků, ošetření ocelových konstrukcí aj.).