strojovna pomocného těžního stroje

Budova na obdélném půdorysu je postavena v hrázděném červeném režném zdivu s ocelovou nosnou konstrukcí na vysokém betonovém soklu (zde je podlaží základů stroje, částečně zapuštěno do podzemí), fasády jsou prolomeny dvojicemi oken s obloukovými záklenky, vnitřní rámy jsou dřevěné, pevné rámy tvoří nosná ocelovou konstrukci. Objekt je krytý nízkou sedlovou střechou, dnes s asfaltovou lepenkou, s větracím komínem v severní polovině. Vstup ve východní štítové stěně je přístupný po druhotně osazeném ocelovém schodišti s podestou. Severovýchodní roh byl druhotně zpevněn betonovou opěrnou stěnou (odstraněna v r. 2011 jako nestabilní a odlupující se). V interiéru jsou dochovány původní dlažby a obklady, a to i v suterénním podlaží kolem základů těžního stroje, ocelová schodiště a zábradlí, dřevěné podbití podhledu, elektrické zařízení (skříně, spínače apod.). Ocelová příhradová konstrukce krovu je otevřená. V halovém prostoru patra je umístěn pomocný elektrický těžní stroj Siemens-Schuckert z r. 1916 s řididlem jízdy a Karlíkovým tachografem, v suterénu rotační měnič Ward-Leonard. Měnič byl v r.2015 poškozen zlodějem kovů, částečně opraven. Stroj jako celek zapsán v ÚSKP pod r.č. 94112/38-8175. V r. 2011 proběhla celková obnova budovy (opravy statických poruch, okna, opravy a čištění režného zdiva, oprava soklu, vnitřních obkladů, vyčištění patra základů strojů, aj.).