těžní věž a budova výdušné jámy

Jámová budova výdušné jámy (č. 2) je zděný, omítaný halový objekt na přibližně čtvercovém půdorysu s kamenným soklem, krytý nízkou sedlovou střechou, orientovanou východ (k trati) – západ (k hlavní areálové komunikaci). Tříosé fasády mají ocelová průmyslová okna s obloukovými záklenky ve dvou řadách nad sebou. Okna spodní řady jsou většinou zazděna. Fasády jsou členěny korunní a patrovou římsou, lizénami, zubořezy a pilastry, okna lemovaná plastickými šambránami s klenáky. Ve štítu západní stěny je v plastickém kruhu umístěn hornický znak (kladivo a mlátek). Střední osa jižní fasády je obsazena ocelovými vrátky v horní řadě a ocelovými vraty dole. K severozápadnímu a jihozápadnímu rohu budovy přiléhají nižší křídla ventilátoroven, krytá nízkými sedlovými střechami, orientovanými kolmo k ose střechy hlavní budovy. Fasády ventilátoroven jsou členěny výraznými lizénami, ve vnějších štítových fasádách je prolomeno po třech oknech s plastickými šambránami s klenáky, dnes zazděnými (severozápadní křídlo) nebo nahrazenými vraty (jihozápadní křídlo). K ose západní fasády jámové budovy přiléhá nízké vstupní křídlo („dekompresní komora“) se sedlovou střechou, vraty ve štítové stěně a fasádami členěnými lizénami. Středem budovy prochází dřík ocelové vzpěrové těžní věže s příhradovou nýtovanou konstrukcí, postavené nad ohlubní dnes zasypané jámy. Plošina lanovnic je krytá ocelovou stříškou. Obě vzpěry jsou kotvené v železobetonových patkách mezi ventilátorovnami. Dřík věže je zevnitř příhradové konstrukce oplechován. Pod lanovnicovou plošinou je umístěna další plošina (ochoz) se zábradlím. Jedná se o nejstarší dochovanou těžní věž v ostravsko-karvinském revíru, vyrobenou patrně Vítkovickými železárnami. Uvnitř jámové budovy zůstala zachována ocelová schodiště, plošiny a podlahy pater, umožňující přístup ke klecím výtahu, kruhové průchody ke kruhovým tlakovým dveřím. V jihozápadní ventilátorovně je pod stropem dochováno torzo pásu iluzivní výmalby. V r. 2015 byla zahájena obnova, která má vrátit budově původní charakter. Obnovují se štukové prvky fasád, vracejí se zdobné architektonické prvky, jako jsou atikové štíty s nárožními věžičkami, balustrády s kuželkami, okna jsou opravena nebo nahrazena kopiemi.