zastavení křížové cesty II.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Jesus nimmt das Kreuz auf sich. – Ježíš bere na sebe kříž. Reliéf má v současnosti povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, Kristova svatozář má žlutou barvu. Scéna se odehrává před náznakem městské hradby. Zhruba uprostřed stojí Kristus - dolní část těla je situována čelně, horní je natočená do levého profilu. Kristus je oděný do řasnatého přepásaného dlouhého šatu s dlouhými rukávy, pod nímž jsou vidět části bosých chodidel. Nohy jsou nakročené. Pozdvižená levá paže je natažená, ruka drží zepředu kříž za levou část vodorovného břevna. Pravá ruka ho přidržuje zezadu, o něco výše, než levá. Na hlavě, otočené k levému rameni do čelní pozice, jsou dlouhé vlnité vlasy, vroubící obličej, na bradě je kratší plnovous, uprostřed rozdělený. Na obličeji s přivřenýma očima jsou výrazné lícní kosti. Kristus má trnovou korunu ze dvou proplétajících se částí, za hlavou je plná svatozář. Kristus nese kříž, opřený o pravé rameno – z kříže je viditelná hlavně horní část, směřující diagonálně nahoru doleva (z hlediska pozorovatele). Pod pasem má Kristus uvázaný provaz, za nějž ho drží muž na levé straně výjevu. Zobrazený je v chodu, s odlehčenou levou nohou, v levém poloprofilu. Oblečený je do přepásaného oděvu bez rukávů, dole sahajícího nad kolena, je bosý. Pravou paži má ohnutou v lokti, ruka drží u pravého ramene dlouhý provaz, za nějž je uvázaný Kristus. Provaz visí dolů za mužovým pravým stehnem mezi jeho nohy. Levá paže je natažená podél těla, ruka drží za ucho košík s kladivem a hřeby. Muž má na hlavě, mírně natočené k levému rameni, krátké vlnité vlasy s patkou uprostřed čela, na bradě je krátký plnovous. Na obličeji jsou výrazné nadočnicové oblouky. Vpravo od Krista jsou dvě postavy. Blíže němu je muž, zobrazený v chůzi, v levém profilu. Má oděv s rukávy po loket a dole sahající pod kolena, na zádech je kratší plášť. Obě paže jsou ohnuté v lokti – levá je pozdvižená, ruka nad Kristovou hlavou ukazuje směrem doleva (z hlediska pozorovatele). Pravá ruka se opírá o Kristova záda. Muž má hlavu krytou rouškou či kapucí pláště, z obličeje je vidět pouze horní část. Na pravém okraji scény stojí voják, částečně zakrytý výše popsanou postavou. Stojí s odlehčenou levou nohou v levém poloprofilu. Má na sobě zbroj s přilbou, za zády je polygonální štít. Levá paže je ohnutá v lokti vedle těla, ruka je viditelná pouze zčásti. Pravá ruka drží u pravého ramene kopí, jehož horní část je vidět za vojákovou přilbou (směřuje diagonálně nahoru doprava). Na mužově obličeji je výrazná vystouplá brada. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice II., označující pořadí zastavení.