zastavení křížové cesty III.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Jesus fällt zu ersten Male. – Ježíš poprvé padá (pod křížem). Reliéf má v současnosti povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, Kristova svatozář má žlutou barvu. Ve středu dolní části výjevu se nachází Kristus v levém profilu, klesající pod křížem do pokleku na levém koleni. Pravá noha je ohnutá v koleni, bosé chodidlo spočívá na zemi (levé se o ni opírá pouze prsty). Kristus je oděný do dlouhého šatu s dlouhými rukávy, kolem pasu je provaz, za nějž Krista drží postava na levé straně. Kristova záda jsou ohnutá pod tíhou kříže. Levou paži má ohnutou v lokti, ruka spočívá na pravém stehně nad kolenem. Pravá ruka přidržuje zezadu kříž za hořejšek levé části vodorovného břevna. Hlava s dlouhými vlnitými vlasy a krátkým plnovousem, uprostřed rozděleným, je předkloněná, oči jsou přivřené. Kristus má trnovou korunu z proplétajících se částí, za hlavou je plná svatozář s naznačenými paprsky. Kříž, pod nímž Kristus klesl, směřuje horní částí diagonálně nahoru doleva, dolní část je opřená o zem mimo reliéf. Krista vede za provaz muž, stojící před ním. Dolní část mužova těla se nachází v levém profilu, horní téměř zády. Zobrazený je v chodu, s odlehčenou levou nohou. Oblečený je do oděvu, odhalujícího záda a dole sahajícího nad kolena, je bosý. Pozdviženou pravou paži má ohnutou v lokti, ruka prsty ukazuje vzhůru. Na levém lokti nese košík s kladivem a hřeby. Paže je ohnutá v lokti, ruka drží provaz, na němž je uvázaný Kristus. Provaz má muž přehozený přes levé rameno a záda, ukončen je smyčkou. Muž má hlavu s krátkými kučeravými vlasy a plnovousem natočenou do pravého profilu. Na pravé straně výjevu, za křížem, se nacházejí dva muži. Pravý z nich stojí čelně, jeho šat má výrazné mísovité záhyby. Hlavu kryje plášť, nahoře zdrhnutý do chocholu a splývající podél obličeje přes paže. Ty jsou ohnuté v lokti – levá před tělem, pravá vedle něj. Ruce drží obdélnou, na šířkou orientovanou tabulku s nápisem INRI (pravá ruka zezadu za horní levý okraj, levá ruka dlaní a palcem zezdola, blíže středu). Muž má úzký obličej s plnovousem. Vlevo od něj stojí voják, z nějž je viditelná pouze hlava s přilbou, situovaná v levém profilu, a ohnuté prsty pravé ruky, která drží kopí, směřující vzhůru. Mezi vojákem a mužem před ním se nachází část velkého oválného štítu. Na levém okraji scény je vysoká palma, pozadí má rytím naznačenou šupinovitou strukturu. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice III., označující pořadí zastavení.