sousoší Kalvárie

Sousoší je umístěné na mírně skalnatém návrší nad městskou částí Bohosudov, blízko rozhraní katastrů Bohosudova a Krupky, čelem se obrací k jihu. Do roviny srovnané mlatové předpolí díla je ohrazené kovovým zábradlím. Za zády výjevu se nachází poslední zastavení navazující křížové cesty, pod návrším cestu zakončuje kaple Božího hrobu. Monument tvoří soklová architektura a na ní umístěné sochy Panny Marie a sv. Jana Evangelisty po stranách a kříž s korpusem Krista uprostřed. Spodní část architektury je cihelná, režná, tři podstavce posazené na soklu jsou kamenné. Vlastní figury včetně kříže jsou litinové. Celistvý, z cihel zděný, na šířku obdélný nevysoký sokl je završen kamenným stupněm s oblounově profilovanou hranou. Na něm jsou osazeny tři kamenné podstavce, klidně architektonizované na sokl, dřík a deskovou římsovou hlavici. Prostřední ze tří podstavců je jen mírně užší a vyšší. Dříky podstavců jsou zpředu pročleněny mělkými prázdnými zrcadly. Prostřední podstavec nese na zadní straně dříku dataci 1905. Na podstavce osazené sochy jsou litinové, s černým nátěrem. Nalevo je figura Ježíšovy matky Marie. Oděná je do zřaseného roucha, hlavu má zakrytou šátkem, Ruce jsou sepjaté, s propletenými prsty. Napravo stojí sv. Jan Evangelista. Je prostovlasý, vzhlíží vzhůru. Pravou ruku má na hrudi a levou mírně pozdviženou. Jeho roucho je rovněž výrazně zřasené. Kristus přibitý na kříži je přepásán nařasenou bederní rouškou, uvázanou na uzel na pravém boku. Hlavu má nakloněnou k pravému rameni, oči jsou zavřené. Figura má klidný vyrovnaný výraz. Na vrcholu svislého břevna je obdélný list se zahrnutým horním okrajem, na němž je nápis „IN / RI.“.