zastavení křížové cesty VII.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Jesus fällt zum zweiten Male. – Ježíš padá podruhé (pod křížem). V současnosti má reliéf povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, Kristova svatozář má žlutou barvu. V dolní části výjevu klečí na náznaku skalnatého terénu na pravém koleni Kristus, klesající pod tíhou kříže. Je oblečený do přepásaného dlouhého šatu s dlouhými rukávy, v dolní části dosti bohatě členěného na záhyby. Levou nohu, ohnutou v koleni, má Kristus oddálenou od pravé, bosé chodidlo se opírá o podložku. Horní část těla je předkloněná do téměř vodorovné pozice, hlava směřuje doleva (z hlediska pozorovatele). Levá paže je ohnutá v lokti, ruka drží kříž za horní okraj vodorovného břevna poblíž křížení - v části břevna, opřeného o terén. Kříž směřuje mírně diagonálně hořejškem doleva nahoru. Kristus má dlouhé vlnité vlasy, splývající na záda, na hlavě je trnová koruna z propletených částí. Za Kristovou hlavou je plná svatozář s naznačenými paprsky. Na levé straně výjevu, za křížem, stojí muž v pravém profilu, částečně křížem zakrytý. Má oděv s dlouhými rukávy, dole sahající nad kolena. Hlava je natočená do téměř čelní pozice a předkloněná. Muž hledí na Krista, na bradě má plnovous. Hlavu kryje čepicovitá pokrývka, prodloužená o roušku, sahající na záda. Muž drží oběma rukama vysoký žebřík, směřující diagonálně doleva nahoru. Pravá ruka drží žebřík za příčku pod pravou částí vodorovného břevna, zdvižená levá za stojnu nad koncem této části břevna. Na pravé straně výjevu jsou dva vojáci. Přední z nich stojí rozkročený v čelní pozici před křížem. Má tuniku s krátkými rukávy, dole sahající nad kolena, šupinový pancíř a pod pasem ochranné pásky. Na hlavě, natočené do pravého profilu, je přilba s plastickým vzorem, na nohou sandály s úvazky. Na zádech je rozevlátý plášť, kryjící levé rameno a paži. Pravá paže je natažená od těla, ruka s nataženými prsty a dlaní, otočenou k pozorovateli, ukazuje na Krista. Levá paže je ohnutá v lokti, ruka drží kopí, směřující šikmo doleva nahoru. Výzbroj doplňuje meč, zavěšený na křížem přes tělo vedeném řemeni. Muž má krátký plnovous, hledí doprava – mimo výjev. Vlevo od něj stojí v pravém profilu druhý voják, z něhož je vidět pouze část postavy. Vysoko zdvižená pravá paže je natažená, ruka ukazuje doprava – mimo výjev, kam také voják hledí. Na hlavě má přilbu, z nohou je vidět pouze jedna – za křížem, mezi nohama předního vojáka. Pozadí reliéfu má rytím naznačenou šupinovitou strukturu. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice VII., označující pořadí zastavení.