zastavení křížové cesty VIII.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Jesus redet zu den weinenden Frauen. – Ježíš mluví k plačícím ženám. V současnosti má reliéf povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, Kristova svatozář má žlutou barvu. Zhruba uprostřed scény stojí s odlehčenou levou nohou Kristus v čelní pozici. Je oblečený do přepásaného dlouhého šatu s dlouhými rukávy, pod nímž jsou vidět bosá chodidla. V dolní části je šat členěn na převážně svislé záhyby, rýsuje se pod ním levá noha. Pravá paže je ohnutá v lokti před tělem, ruka spočívá na prsou. Natažená levá paže směřuje od těla, ruka ukazuje ukazováčkem k stojící ženě na pravé straně reliéfu. Kristus má dlouhé vlnité vlasy, jejichž prameny splývají na ramena, na bradě je krátký plnovous. Na hlavě, natočené k levému rameni, je trnová koruna z propletených částí. Za hlavou je plná svatozář s naznačenými paprsky. Na pravé straně výjevu jsou dvě plačící ženy. Vpředu - a blíže Kristovi - klečí na obou kolenou žena, zobrazená v levém profilu. Má přepásaný šat s krátkými rukávy, hlava je zavinuta do roušky. Obě paže jsou ohnuté v lokti ve stejné úrovni před tělem, ruce zakrývají obličej. Za touto ženou, více vpravo, stojí v čelní pozici druhá postava. Je oblečená do šatu s krátkými rukávy. Obě paže má ohnuté v lokti – levou před tělem, přidržuje zde sedící dítě. To je až na roušku, sahající lehce nad pas, nahé, sedí s pokrčenými koleny zády k pozorovateli. Levá paže visí podél těla, pravá není vidět. Hlavu s krátkými vlasy má dítě natočené do levého profilu, hledí na Krista. Ženino pravé předloktí je pozdvižené, ruka přidržuje u obličeje roušku či část oděvu. Hlava je natočená do levého poloprofilu, oči jsou přivřené. Na levé straně výjevu je situován muž, zobrazený v chůzi, v levém profilu. Muž nese na levém rameni a zádech Kristův kříž – jde tedy o Šimona Kyrénského. Jeho předkloněná hlava je téměř celá skrytá za křížem, část postavy zakrývá Kristus. Z Šimona, oděného do šatu s krátkými rukávy, dole sahajícího nad kolena, je vidět část trupu, levá noha a ruce. Levá paže je natažená před tělem, ruka drží diagonálně situovaný kříž zespoda za dolní roh levé části vodorovného břevna. Pravá paže a předloktí vidět nejsou, ruka obemyká prsty horní okraj levé části vodorovného břevna. Kříž směřuje horním koncem diagonálně nahoru doleva. Poslední postavou reliéfu je voják, stojící za křížem mezi Kristem a plačícími ženami. Vidět je z něj část kráčících nohou a hlava s přilbou, natočená do levého profilu – zbytek zakrývá velký oválný štít. Voják je ozbrojen kopím, směřujícím od jeho hlavy šikmo vzhůru doprava. Pod hrotem kopí je zavěšen praporek. Pozadí reliéfu má rytím naznačenou šupinovitou strukturu. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice VIII., označující pořadí zastavení.