zastavení křížové cesty XI.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Jesus wird an´s Kreuz genagelt. – Ježíš je přibíjen na kříž. V současnosti má reliéf povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, svatozář Krista a Panny Marie má žlutou barvu. Ve středu dolní části scény se nachází kříž s Kristem. Kříž spočívá diagonálně na skalnatém terénu tak, že jeho dolní okraj je v levém dolním rohu a horní část směřuje vzhůru doprava. Kristus je nahý, přes bedra a horní část stehen je přehozena nařasená rouška, splývající dolů. Kristovy nohy jsou ohnuté v kolenou, chodidla spočívají na kříži (dosud nepřibitá) – levé je za pravým. Levá ruka je již přibita na kříži, pozdvižená pravá paže je ohnutá v lokti, ruka směřuje dlaní vzhůru. Kristus má dlouhé vlnité vlasy, splývající na záda, na bradě je krátký plnovous. Na hlavě má Kristus trnovou korunu z propletených částí, za hlavou plnou svatozář. Vpravo dole sedí před skaliskem s křížem voják v oděvu s krátkými rukávy, sahajícím nad kolena. Má šupinatý pancíř, na hlavě přilbu, u pasu je zavěšen krátký široký meč. Voják je k pozorovateli situován zády. Pravá paže je natažená vedle těla, ruka se opírá o podložku. Pozdvižená levá paže je ohnutá v lokti, ruka spočívá na prsou. Pravá noha je natažená, levá ohnutá v koleni. Voják má hlavu s krátkým plnovousem natočenou do levého profilu. Na levé straně scény je muž, stojící v pravém profilu. Horní část těla má nahou, oděv v dolní části sahá nad kolena a v pase je přehrnutý. Obě paže jsou ohnuté v lokti – pravá níže, ruka drží před tělem kladivo, levá je pozdvižená, ruka drží velký hřeb. Muž má krátké vlasy, vroubící obličej a krátký plnovous. Z nohou je vidět pouze levá, dole ji zakrývá kříž. Uprostřed reliéfu za křížem stojí čelně voják, z jehož postavy je vidět pouze horní část. Je oděn do zbroje s šupinatým pancířem, přes tělo je křížem zavěšen řemen na meč. Levá paže je natažená od těla, ruka drží kříž za horní konec svislého břevna. Pravá paže je ohnutá v lokti vedle těla, ruka drží kopí, směřující diagonálně doprava nahoru. Pod hrotem kopí je zavěšen praporek. Voják má na hlavě, natočené k levému rameni, přilbu. Na pravé straně reliéfu, za křížem, stojí dvě ženské postavy. Levá z nich je Panna Marie, zobrazená v levém poloprofilu. Z její postavy je vidět pouze horní část, zbytek kryje skalisko, na němž leží kříž. Marie je oděná do šatu s dlouhými rukávy, hlavu, natočenou k pravému rameni, kryje rouška. Obě paže jsou ohnuté v lokti před tělem, ruce jsou pozdvižené. Za hlavou je plná svatozář s naznačenými paprsky. Vpravo od Panny Marie stojí čelně druhá žena, s hlavou, zavinutou v roušce. Obličej zakrývá velká rouška, kterou si žena pozdvihla k očím, zbytek postavy není viditelný. Pozadí reliéfu má rytím naznačenou šupinovitou strukturu. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice XI., označující pořadí zastavení.