zastavení křížové cesty XIII.

Kamenné zastavení křížové cesty má hranolový tvar s vysokým, dvakrát odstupňovaným soklem. Na přední straně se nachází zahloubená obdélná část, do níž je vsazen litinový reliéf s výjevem. Nahoře je trojúhelný štít s dřevěným křížem a sedlová stříška. Povrch kamene je opracován pemrlicí. Reliéf o velikosti 50 x 70 cm, výtvarně koncipovaný v nazarénském duchu, má obdélný tvar. Pod výjevem je reliéfně vystupující nápis Jesus wird vom Kreuze abgenommen. – Ježíš je sňat z kříže. V současnosti má reliéf povrchovou úpravu v černém odstínu s příměsí grafitu, svatozář Krista a Panny Marie má žlutou barvu. Uprostřed reliéfu se nachází kříž, který má přes krátký horní konec přibitou širokou obdélnou, na šířku orientovanou desku s nápisem INRI. Před křížem je nahý Kristus, jehož bedra kryje rouška. Jeho tělo s vypracovanou muskulaturou je situované horní částí svisle, nohy, mírně ohnuté v kolenou směřují doleva (z hlediska pozorovatele). Pravá paže, předloktí i ruka s ránou po hřebu a se zahnutými prsty visí dolů podél těla. Ruka je obrácená dlaní vzhůru. Natažená levá paže, předloktí a ruka se zahnutými prsty směřují šikmo vzhůru doprava. Kristus má dlouhé vlnité vlasy, splývající na záda, na bradě je krátký plnovous. Na předkloněné hlavě, natočené k pravému rameni, má Kristus trnovou korunu z propletených částí, za hlavou je plná svatozář s naznačenými paprsky. Pod Kristovo tělo je podložena rouška. Snímání z kříže provádějí čtyři muži – dva na zemi a dva na žebřících. Vpravo na zemi stojí v téměř čelní pozici mladý muž, snad sv. Jan Evangelista. Je oblečený do dlouhého přepásaného šatu s dlouhými rukávy. Pravá paže není vidět, pozdvižená levá je ohnutá v lokti. Předloktí směřuje vzhůru, neviditelná ruka podpírá Krista pod levým paždím. Pravá noha je ohnutá v koleni, chodidlo spočívá na kameni. Vlevo od Krista stojí v pravém profilu starší muž s rozkročenýma nohama. Má dlouhý oděv s dlouhými rukávy, doplněný halenou s krátkými rukávy. V pase je překřížený silný pruh látky. Z paží je vidět pouze pravá, mírně ohnutá v lokti před tělem, ruka drží Krista pod jeho levým stehnem. Muž má dlouhý plnovous, výrazný nos, na hlavě je látková pokrývka, splývající na záda. Na obou stranách kříže stojí žebřík, opřený zezadu o vodorovné břevno. Na levé straně z něj slézá dolů muž, obrácený k pozorovateli. Má oděv s krátkými rukávy. Z nohou je vidět pravá, ohnutá v koleni, chodidlo je zaklesnuté za žebřík. Zdvižená pravá paže je ohnutá v lokti, ruka se drží za horní okraj vodorovného břevna. Z pravé paže je vidět pouze část, směřuje dolů. Tělo má muž nakloněné ke Kristovi, stejně jako hlavu s krátkými vlasy, ustupujícími z čela a s krátkým plnovousem. Na pravé straně stojí na druhém žebříku muž v přepásaném šatu s delšími širokými rukávy. Situovaný je v levém profilu. Levá paže je mírně ohnutá v lokti, ruka drží Krista za jeho levý loket – Kristova ruka je opřená o mužovo tělo. Pravá ruka přidržuje roušku, na níž spočívá Kristus zezadu za horní okraj vodorovného břevna. Muž má na hlavě, natočené do téměř čelní pozice, delší vlnité vlasy, na bradě je plnovous. Výrazný je široký nos. V pravé části výjevu sedí na skalisku Panna Marie. Zobrazená je v levém poloprofilu. Oblečená je do dlouhého šatu a pláště, sepnutého na prsou a halícího obě paže. Ty jsou ohnuté v lokti, překřížené ruce spočívají na stehnech (levá ruka je přeložena přes pravou). Plášť zakrývá i předkloněnou hlavu, za níž je plná svatozář s naznačenými paprsky. Pozadí reliéfu má rytím naznačenou šupinovitou strukturu. Nad nikou s reliéfem je na stěně vyrytá římská číslice XIII., označující pořadí zastavení.