dům

Dům čp. 888/17 je přízemní samostatně stojící zčásti roubená podsklepená stavba situovaná ve střední části jižní fronty Šmilovského ulice, kam směřuje i svým štítem. Jedná se o tradiční trojdílný, částečně podstávkový dům s roubenou světnicí a obytnou světnicí v zadním, původně hospodářském dílu domu. Krytina je tvořena na koso kladenými břidlicovými šablonami. Z šablon jsou vyskládány i štíty. Nad západní pult polovalbové střechy vystupují dvě komínová tělesa z režného cihelného zdiva s hlavicí. Tento pult prostupuje též sedlový vikýř a nad vstupním podélným průčelím se nachází nízký pásový vikýř prosvětlující zobytněné podkroví. Podkroví obytné části budovy je vynášeno podstávkou, která obíhá obě roubené světnice ze tří stran. Vyřezávané sloupky podstávky jsou obloženy prkny. V horní části je podstávka příčně bedněna s naznačeným kvádrováním. Podél celé korunní římsy v roubené části domu obíhá ozdobný řezaný pás s geometrickým ornamentem. Zděné části objektu jsou omítnuté, na přístavbě z počátku 20. století je vápenná omítka v kombinaci hladkého (lisénové rámy a okenní šambrány) a hrubého povrchu (plocha). Okna v roubené části jsou dřevěná, s podokenní římsou, dvojitá, dvoukřídlá, dovnitř a ven otvíravá, osazena v líci. Zapuštěné závěsy jsou na obou koncích zakončené kuželem s kuličkou (tzv. bambulkové). Okna jsou orámována dřevěnou šambránou nesoucí secesní znaky, časově určující přezdívku zadní světničky a opatření dřevěných konstrukcí obkladem do počátku 20. století. Severní štítové průčelí má tři osy. Roubenou část domu člení dvě pole podstávky. Okno zděné přístavby z počátku minulého století osazené ve špaletě je dřevěné, dvojité, trojkřídlé, dovnitř otvíravé. Křídla mají oddělenou horní třetinu horizontální příčlí, tato třetina křídla je ještě ve středu dělena příčlí vertikální. Lichoběžníkový štít asymetrického tvaru je ozdobně pobit úzkými protáhlými tvarovkami z břidlice ve tvaru soustředných půlkruhů, které jsou vějířovitě prostoupeny motivem paprsků. Ve štítě se nacházejí dvě okenní osy, které jsou vymezeny jednoduchými, jednokřídlými, čtyřtabulkovými, dovnitř otvíravými okny, osazenými v líci s podokenní a nadokenní římsou. Okna jsou po stranách ozdobně ohraničena pásem břidlice, který se stáčí do půlkruhové suprafenestry, vyplněné drobnými šupinovitými prvky. Západní průčelí je zděné. V minulosti bývalo trojosé. V současnosti jsou první dvě osy zleva zazděné, zachované jsou jen okenní šambrány (v interiéru se dochoval vnitřní rám trojdílného okna s horním výklopným křídlem). Okno ve třetí ose zleva je dvoukřídlé, dvoutabulkové umístěné v líci. Východní průčelí je sedmisoé v rytmu 3-2-2. Roubenou část domu člení šest polí podstávky. Vstupu do objektu ve střední části východního průčelí mírně předstupuje dřevěné zádveří s pultovou stříškou. Dveře jsou novodobé, jednokřídlé, rámové, členěné na šest kazetových celodřevěných polí. Vedle dveří se nachází čtvercové jednokřídlé okno. Jižní štítové průčelí je čtyřosé. Roubenou část domu člení tři pole podstávky. První okenní osa zleva se nachází ve zděné části. Stavební fáze zděné přístavby je patrná na asymetrické výzdobě štítu. Lichoběžníkový štít, zakončený polovalbou střechy, je ozdobně pobit úzkými protáhlými tvarovkami z břidlice. V původní ploše štítu jsou umístěny dvojice soustředných půlkruhů nad sebou. Nad okny je štít horizontálně dělen iluzivní římsou. Středy obou spodních půlkruhů jsou vyplněné drobnými šupinovitými prvky. Strany původního štítu i jeho rozšířené části u zděné přístavby jsou lemovány břidlicovým pásem. V rohu přístavby i v rozích původního štítu při základně lichoběžníku je štít zdoben paprsčitým motivem. Středy čtvrtkruhů jsou vyplněné šupinovým motivem. Štít prostupují dvě okenní osy, které po stranách a pod oknem jsou ozdobně ohraničeny pásem břidlice. Okna jsou dvojitá, dvoukřídlá, ven a dovnitř otvíravá, osazena v líci s podokenní a nadokenní římsou.