venkovská usedlost

Poličský čtyřboký dvorec roubený a zděný, položený podélnou stranou obytné části rovnoběžně s komunikací. Naproti obytné části přes dvůr je stodola, vzadu chlév a kůlna. Vpředu špýchar. Vstup ze štítového průčelí mezi obytným traktem a špýcharem původními dveřmi do zápraží. Před okny zahrádka, vzadu sad. Obytné stavení trojdílné - světnice, síň, komora. Vstup síní ze zápraží. Světnice a síň zděná, komora roubená, stejně jako vše ostatní. Zachována pec, strop povalový, podbitý prkny. konstrukce krovu spočívá na podstavkách. Podstavky jsou na štítových i podélných stranách. Krov hambalkový. Štítové hlavní průčelí dvouosé, okna původní, dvoukřídlá, šestidílná. Hluboké okenní záklenky. Okno do dvorku dodatečně zazděno. Štít vertikálně bedněný, s podlomenicí o čtyřech řadách šindelů, ve vrcholku kabřinec bez záklopy, střecha šindelová, pultově protažená do dvora (nepůvodní). Chlév přístupný ze dvora.Špýchar s pavláčkou do dvora, obdélný, patrový. Nad průjezdem do dvora stojí na samostatné podstávkové konstrukci. Je přístupný ze dvora po dřevěném schodišti. Původní nízké dveře. Střecha sedlová, šindelová. Stodola s kůlnou a mlatem, souběžná s obytnou částí. Roubená, vazba trámů "na rybinu". Kůlna otevřená do dvora. Ze štítového průčelí vjezd do stodoly dvoukřídlými prkennými vraty. Nad stodolou seník. Konstrukce krovu na podstávkách, střecha sedlová, šindelová.Uzavření a zahrada: Ve štítovém průčelí jsou mezery mezi střechou špýcharu a oběma štíty (nad obytným domem a nad stodolou) vyplněny bedněním, které výškově odpovídá hřebenu špýcharu a stodoly. Střecha obytné části převyšuje úroveň ostatních. Pod okny dlouhá květinová předzahrádka, za domem volný sad. Za domem za kůlnou je zborcený sklípek. Původně byl přístupný ze zahrady. 1. obytný dům, 2. stodola, 3. chlévy a kůlna, 4. špýchar (autorka popisu: Pellanová, 1988)