panský zemědělský dvůr

Areál hospodářského dvora v Drnovicích se rozkládá ve středu obce při hlavní komunikaci protínající obec. Jedná se o osově komponovaný celek s tříkřídlou centrální (hlavní) budovou obrácenou k jihu, jejíž boční křídla (východní a západní) pokračují širšími křídly hospodářských budov, ohraničujícími (spolu se čtvrtým hospodářským křídlem) výrazně protažený obdélný dvůr. Dvůr je dnes přístupný čtyřmi průjezdy ve východním, západním a severním křídle hospodářských budov a v jižním křídle hlavní budovy. Hlavní, jižní podélná budova s navazujícím východním a západním křídlem má dvě patra a třetí, snížené patro. Ve středu jižní budovy se nachází průjezd do dvora. Na boční křídla hlavní budovy navazující hospodářské budovy jsou přízemní, avšak rovnoměrně na obě strany výrazně širší a s více skloněnou sedlovou střechou, takže hřebeny střech hlavní budovy a navazujících hospodářských budov tvoří jednu linii. Střechy hospodářských křídel jsou požárními atikami rozdělené do více sekcí. Boční průjezdy do dvora z východní a západní strany jsou umístěny vzápětí za koncem křídel hlavní budovy. Původně dva vjezdy v krátkém severním křídle jsou umístěny symetricky poblíž rohů dvora, dnes je funkční jen průjezd při východním rohu dvora. Hlavní, jižní průčelí je členěno kordonovou římsou, má bosovaný sokl prolomený deseti nízkými okenními otvory, hladké zvýšené přízemí prolomené jedenácti vysokými obdélnými okny s okenicemi, lemovanými šambránou s výraznými rovnými nadokenními římsami nad každým oknem a průběžnou podokenní římsou. Nad pravoúhlým bosovaným portálem průjezdu, zakončeným vyloženou podokenní římsou, je dělené trojdílné okno (boční díly o poloviční šířce jsou odděleny zděnými sloupky), nad nímž je osazen alianční erb Dubských z Třebomyslic a Piatiů.