kostel sv. Václava se zvonicí a ohrazením

Areál farního kostela sv. Václava se nachází v historickém centru města, východně od náměstí F. L. Heka. Areál s volně stojícím objektem orientovaného kostela je obklopen zástavbou. Na jižní a východní straně areálu je to fronta uliční řadové zástavby Kostelní ulice. Na severní straně přiléhá zástavba bývalého objektu kartonážky. Na severozápadě bezprostředně přiléhá areál fary, oddělený zděnou ohradní zdí. Západní strana areálu s hlavním kostelním průčelím a samostatně stojícím objektem zvonice se pohledově uplatňuje při pohledu z náměstí F. L. Věka do Kostelní ulice. Součástí areálu jsou farní kostel sv. Václava, objekt zvonice, objekt někdejší márnice a v části průběhu ohradní, v části průběhu opěrná a vyvýšený terén zachycující zeď se vstupními branami. Kostel stojí ve středu vymezené plochy areálu, která kdysi byla využívaná jako hřbitov. Zvonice je situována do jihozápadního koutu areálu, z její severní zdi vybíhá krátký úsek ohradní zdi s hlavní vstupní branou komponovanou na osu hlavního západního průčelí. Z jihozápadního nároží zvonice pak vybíhá východním směrem opěrná zeď zachycující navýšený terén. Její průběh je zhruba uprostřed jižního úseku přerušen dnes nevyužívaným vstupem s kratším ramenem schodiště, které je zapuštěno do terénu, a ve východním úseku dalším, rovněž nevyužívaným vstupem. Na tento vstup navazuje objekt márnice, vložený do severovýchodního koutu areálu. Od severozápadního nároží márnice vybíhá úsek ohradní zdi vymezující areál kostela na severní a severozápadní straně.