jihovýchodní hradba

Jihovýchodní hradba se vine mezi vstupní a strážní věží, od dolní brány postupuje asi do poloviny v přímém úseku, další část hradby se obloukovitě vychyluje západním směrem. Zhruba v polovině konvexní partie zdi mezi mohutnými pilíři přízední stavba kaple s obytnou prostorou nad záklenkem oblouku, přístupnou z vnitřní strany hradby. Úsek severozápadně od kaple je zvýšený. Na materiálové skladbě hradby je patrný její stavební vývoj – střídají se zde úseky z lomového, smíšeného a cihelného zdiva, omítané i režné. Při pohledu od spodní cesty, směřující ze starého Bítova, dosahují nejstarší partie kamenného zdiva západně od kaple k úrovni střechy obydlí nad kaplí. Tato stavební etapa hradby je ukončena cimbuřím s později zazděnými a klíčovými střílnovými otvory opatřenými prolukami. Výše pak nadstavena nízká partie z cihelného zdiva ukončená nízkým cimbuřím krytým cihlami. V nejsevernějším úseku přiléhajícím ke strážní věži nejstarší kamenné zdivo pokračuje dozadu ustupujícím vyšším kamenným pilířem. V úseku východně od kaple tento typ zdiva ukončen o něco níž, nad ním partie ze smíšeného zdiva s dvěma řadami lešeňových otvorů završená čistě cihelným úsekem prolomeným obdélnými střílnovými otvory, koruna cihelná, na povrchu zbytky omítek. Okolo ohybu rozdílný úsek zdiva. Rovný úsek směřující k vstupní věži podepřen třemi kamennými pilíři, hned za branou je patrný zazděný obdélný otvor s dřevěným nadpražím s vývodem vody uprostřed, úsek nad ním vyzděn z cihelného zdiva a završen římsou. Z vnitřní strany je patrný rozdíl v utváření zdi v partii po začátek stavení nad kaplí a dále. V úseku na severozápad od kaple je úsek vyššího režného zdiva krytého taškami s řadou obdélných střílnových otvorů a s otvory vstupu a okna do někdejšího obydlí, dnes vrátnice. Tři střílnové otvory v úseku nad kaplí se slepými klíčovými střílnovými otvory, pět ostatních otvorů završených rovnými překlady z kamenných plátů a přímými špaletami. Za nimi viditelná starší omítaná zeď hradby s klíčovými střílnami, zde je patrné, že režné zdivo je plentou představenou před starší hradbu. V místech vrátnice spára s omítkami dokazující, že původně obydlí předstupovalo více do prostoru dnešní příjezdové cesty. Rovný úsek severozápadně od vstupní věže se směrem vzhůru zužuje ve třech stupních odpovídajících někdejšímu ochozu hradby. Nejnižší partie ze smíšeného zdiva, u brány s cihelnou vyzdívkou, do které ústí odtok vody, nad ní dvě cihelné partie, horní s obdélnými střílnovými otvory s nálevkovitými špaletami. V úseku ohbí zdi pouze dvě partie – ze smíšeného zdiva a nízká cihelná nástavba se střílnovými otvory. V konkávním úseku při zemi dvě zazděné segmentem završené niky odpovídající prolukám cimbuří.